DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
PONIEDZIAŁEK 18.11.2024 r.
| ŚNIADANIE | Płatki jaglane(3) z mlekiem (1) (250g) Chleb orkiszowy(3) z masłem (1), polędwica sopocka, sałata lodowa (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Śliwka (60g) | ||
OBIAD | Zupa jarzynowa z ziemniakami (7) (20oml) Makaron z serem i musem malinowym (1,3) (200g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata z cytryną (150ml) Bułka z masłem, pastą z makreli i ogórkiem kiszonym (3,8) (60g) Winogrono (50g) | 3,8 | |
WTOREK 19.11.2024
| ŚNIADANIE | Kawa zbożowa (1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), schab pieczony(20g), kiełki(10g), pomidor koktajlowy(20g), pasta jajeczna(1,2) (20g) | 1,2,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Zupa z kukurydzy z ziemniakami (7) (20oml) Ryż z papryką (150g) Podudzie pieczone z kurczaka (70g)*** Mizeria(1) (60g) Kompot (150ml) | 1,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata (150g) Budyń waniliowy(1) (250g) Śliwka (50g) | 1 | |
ŚRODA 20.11.2024 | ŚNIADANIE | Płatki ryżowe (3) z mlekiem (1) (250g) Chleb kanapkowy(3) z masłem(1) z serem żółtym (1) i pomidorem (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Żurek z ziemniakami i jajkiem(1,2) (200ml) Kasza gryczana (150g) Gulasz wołowy (70g)** Surówka z ogórka kwaszonego (60g) Kompot (150ml) | 2,3,6,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata miętowa (150ml) Bułka maślana (1,3) (60g) Banan (50g) |
1,3 | |
CZWARTEK 21.11.2024 r. | ŚNIADANIE | Kakao(1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), szynka biebrzówka (20g), sałata rzymska (20g), rzodkiewka (20g), serek ze szczypiorkiem(1) (20g) | 1,2,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Zupa pomidorowa z makaronem(1,7) (20oml) Ziemniaki (200g) Ryba panierowana(2,3,6)(60g)** Surówka z kiszonej kapusty (60g) Kompot (150ml) | 3,7 | |
PODWIECZOREK | Jogurt owocowy(1) (150ml) Bułka z masłem (1,3)(60g) Gruszka (60g) | 1,3 | |
PIĄTEK 22.11.2024 r. | ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb staropolski z masłem, kiełbasą krakowską i papryką(3) (80g) Herbata (150ml) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Zupa z zielonego groszku z ziemniakami(1,7) (250g) Makaron penne(2) (150g) Leczo mięsno- warzywne(60g)** Kalarepa (20g) Kompot (150ml) | 1,2,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata ziołowa (150g) Serek „Bakuś” (1) (90g) Podpłomyki(20g) Mandarynka (50g) | 1 |
DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
25.11.2024 r. PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne (3) z mlekiem (1) (250g) Chleb żytni (3) z masłem (1) schabem pieczonym i sałatą rzymską (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Śliwka (50g) | ||
OBIAD | Zupa kartoflanka (7) (20oml) Ryż z jabłkiem prażonym i jogurtem naturalnym (1,3) (120g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata ziołowa (150ml) Bułka z masłem, pastą z ciecierzycy i ogórkiem kiszonym (1,3)(40g) Winogrono (50g) | 1,2 | |
26.11.2024 r. WTOREK | ŚNIADANIE | Kakao(1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), szynka konserwowa (20g), papryka (20g), serek waniliowy(1)(20g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Zupa kalafiorowa z ziemniakami(7,8) (20oml) Makaron świderki (150g) Gulasz drobiowy (70g)** Sałata ze śmietaną(1) (50g) Kompot (150ml) | 1,7 | |
PODWIECZOREK | Cytroneta (150ml) Kasza manna z musem owocowym (250ml) Śliwka (50g) | 1,2,6 | |
27.11.2024 r. ŚRODA | ŚNIADANIE | Płatki owsiane(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb kanapkowy(3) z masłem(1) z serem żółtym(1) i pomidorem (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (60g) | ||
OBIAD | Zupa z brukselki z zacierką(3,7) (20oml) Ziemniaki (200g) Kotlet rybny(2,3,6) (70g)** Surówka z kiszonej kapusty (60g) Kompot (150ml) | 2,3,6,7 | |
PODWIECZOREK | Melisa (150ml) Bułka z masłem i dżemem (1,3) (60g) Banan (60g) | 1,3,9 | |
28.11.2024 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa(1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), polędwica sopocka (20g),pomidor koktajlowy (20g), kiełki(10g) pasta z tuńczyka(1,6) (20g) | 1,3,6 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Barszcz ukraiński z ziemniakami (1,7) (20oml) Kasz kuskus (150g) Klops w sosie koperkowym (60g)* Bukiet warzyw (50g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata miętowa (150ml) Kisiel owocowy (150ml) Bułka z masłem (20g) Banan (50g) | 1,2 | |
29.11.2023 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Płatki ryżowe(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb staropolski z masłem, kiełbasą żywiecką i zielonym ogórkiem (3) (80g) Herbata (150ml) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Winogrono (50g) | ||
OBIAD | Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami(1,7) (250g) Pierogi z mięsem (150g)* Surówka z kalarepy (50g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata owocowa (150g) Wafle ryżowe z serkiem waniliowym(1) (60g) Mandarynka (50g) | 1 |
* – obróbka termiczna mięsa- duszenie
** – obróbka termiczna mięsa – smażenie
*** – obróbka termiczna mięsa z zastosowaniem pieca konwekcyjno- parowego
INFORMACJA O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ,które ze szczególnym
uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość,
że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją
pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer
alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1.MLEKO – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA – zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY – ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD – ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA – i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)03