DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
PONIEDZIAŁEK 14.07.2025 r.
| ŚNIADANIE | Płatki jaglane(3) z mlekiem (1) (250g) Chleb kanapkowy(3) z masłem (1), kiełbasa krakowska i sałata lodowa(90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Truskawki (50g) | ||
OBIAD | Barszcz ukraiński z ziemniakami (7) (20oml) Naleśniki z serem i musem owocowym (1,2)(150g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata (150ml) Bułka z masłem(1,3) (60g) Parówka z ketchupem (40g) Banan (50g) | 1,3,6 | |
WTOREK 01.07.2025
| ŚNIADANIE | Kawa zbożowa(1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), szynka konserwowa (20g), pomidor koktajlowy(20g), kiełki (10g) (20g), pasta jajeczna(1,2) (20g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Zupa z soczewicy z ziemniakami (1,7) (20oml) Ryż z papryką (150g) Kotlet pożarski (2,3) (60g)** Fasolka szparagowa (50g) Kompot (150ml) | 1,7 | |
PODWIECZOREK | Lemoniada (150g) Budyń waniliowy(1) (250g) Jabłko (50g) | 1 | |
ŚRODA 02.07.2025 | ŚNIADANIE | Płatki jaglane(3) z mlekiem (1) (250g) Chleb staropolski(3) z masłem(1) z serem żółtym(1) i pomidorem (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Zupa zacierkowa (7) (20oml) Ziemniaki (200g) Ryba panierowana(2,3,6) (60g)** Surówka z młodej kapusty (60g) Kompot (150ml) | 1,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata miętowa(150ml) Bułka z masłem i dżemem(1,3) (60g) Pomarańcza (50g) |
1,3 | |
CZWARTEK 03.07.2025 r. | ŚNIADANIE | Kakao(1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), polędwica sopocka (20g), ogórek zielony (20g), rzodkiewka (10g), serek ze szczypiorkiem (1)(20g) | 1,2,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy(250ml) | ||
OBIAD | Zupa szpinakowa z ziemniakami (7) (20oml) Kasza pęczak (150g) Gulasz drobiowy (60g)** Sałata z sosem vinaigrette (50g) Kompot (150ml) | 1,3,6 | |
PODWIECZOREK | Kisiel owocowy (150ml) Bułka z masłem (1,3) (60g) | 1,3 | |
PIĄTEK 04.07.2025 r. | ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne z mlekiem (1,3) (250ml) Chleb staropolski(3) z masłem(1) (60g) Jajecznica ze szczypiorkiem (2)(30g) Herbata (150g) | 1,2,3 |
II ŚNIADANIE | Arbuz (50g) | ||
OBIAD | Żurek z ziemniakami(1,7) (250ml) Pierogi z mięsem (120g) Surówka z ogórka kiszonego (60g) Kompot (150ml) | 1,2,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata (150ml) Wafle ryżowe z serkiem waniliowym(1) (60g) Pomarańcza (50g) | 1,3 |
DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
14.07.2025 r. PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE | Płatki jaglane(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb kanapkowy(3) z masłem(1), kiełbasa krakowska i sałata lodowa (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Truskawki (50g) | ||
OBIAD | Barszcz ukraiński z ziemniakami (1,7) (20oml) Makaron z serem i owocami w kisielu (1,3) (120g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata (150ml) Bułka z serem i ogórkiem małosolnym (1,3) (60g) Jabłko (50g) | 1,2,6 | |
15.07.2025 r. WTOREK | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa(1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), schab pieczony (20g), pomidor koktajlowy (20g), kiełki (10g), pasta jajeczna(2)(20g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Zupa z soczewicy z ziemniakami (1,7) (20oml) Ryż (150g) Pałki z kurczaka pieczone (90g)*** Surówka z kapusty pekińskiej (50g) Kompot (150ml) | 1,7 | |
PODWIECZOREK | Woda z cytryną (150ml) Budyń czekoladowy(1) (250ml) Banan (50g) | 1,2,6 | |
16.07.2025 r. ŚRODA | ŚNIADANIE | Płatki owsiane(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb kanapkowy(3) z masłem(1) z serem żółtym(1) i pomidorem (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Arbuz (60g) | ||
OBIAD | Zupa brokułowa z łazanką (7) (20oml) Ziemniaki (200g) Kotlet rybny (2,3,4) (60g)** Surówka z kiszonej kapusty (50g) Kompot (150ml) | 2,3,6,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata ziołowa (150ml) Bułka z masłem i dżemem (1,3) (60g) Pomarańcza (50g) | 1,3 | |
17.07.2025 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kakao(1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), polędwica sopocka (20g), rzodkiewka (10g), kiełki (10g), serek ze szczypiorkiem (1) (20g) | 1,3,6 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami(7) (20oml) Makaron (150g) Gulasz orientalny (60g)** Ogórek kiszony (20g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Kisiel owocowy (150ml) Podpłomyki (20g) Jabłko (50g) | 1,3 | |
18.07.2025 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb staropolski z masłem, szynka wiejska i papryka (3) (80g) Herbata (150ml) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Arbuz (50g) | ||
OBIAD | Zupa ogórkowa z ziemniakami (1,7) (250g) Kasza gryczana (150g) Klops w sosie pomidorowym (60g)** Sałata ze śmietaną(1) (50g) Kompot (150ml) | 1,3,6 | |
PODWIECZOREK | Herbata (150g) Wafle ryżowe z serkiem waniliowym(1) (50g) Pomarańcza (50g) | 1 |
* – obróbka termiczna mięsa- duszenie
** – obróbka termiczna mięsa – smażenie
*** – obróbka termiczna mięsa z zastosowaniem pieca konwekcyjno- parowego
INFORMACJA O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ,które ze szczególnym
uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość,
że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją
pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer
alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1.MLEKO – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA – zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY – ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD – ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA – i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)03