DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
PONIEDZIAŁEK 22.05.2023 r.
| ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb orkiszowy(3) z masłem(1) wędliną i sałatą rzymską (50g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Pomarańcza (50g) | ||
OBIAD | Żurek z ziemniakami (1,3,7) (20og) Zapiekanka makaronowa z parówkami, pomidorami i cukinią(1,3) (120g)*** Kompot (150g) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata z cytryną (150g) Bułka z pastą jajeczną ze szczypiorkiem(2,3) (60g) Jabłko (50g) | 1,3 | |
WTOREK 23.05.2023
| ŚNIADANIE | Kakao (1) (150g), herbata (150g) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), wędlina (20g), kiełki rzodkiewki (10g), dżem (20g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Barszcz czerwony z ziemniakami(7) (200g) Kasza kuskus (50g) Gulasz z karkówki (60g)** Surówka z ogórka kiszonego (40g) Kompot (150g) | 7 | |
PODWIECZOREK | Lemoniada (150g) Budyń waniliowy(1) (60g) Banan (50g) | 1 | |
ŚRODA 24.05.2023 | ŚNIADANIE | Płatki owsiane (3) z mlekiem(1) (250g) Chleb orkiszowy (3) z masłem(1) z serem żółtym(1) i pomidorkami koktajlowymi (50g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Zupa grochowa(7) z ziemniakami (200g) Ryż (50g) Podudzie z kurczaka pieczone (60g)*** Surówka z kapusty pekińskiej (40g) Kompot (150g) | 7 | |
PODWIECZOREK | Kakao(1) (150g) Bułka maślana(1,3) (50g) Banan (50g) |
1,3 | |
22.05.2023 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa (1) (150g) , herbata (150g) Pieczywo mieszane(3) (40g) z masłem(1) (5g), wędlina(20g), cykoria (10g), rzodkiewka (10g), twarożek ze szczypiorkiem (1) (20g) | 1,2,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Zupa z brukselki (7) z ziemniakami (200g) Makaron z serem i owocami w kisielu(1,3) (120g) Kompot (150g) | 1,2,7 | |
PODWIECZOREK | Kisiel truskawkowy (150g) Chrupki kukurydziane(3) (10g) Gruszka (50g) | 1,3 | |
26.05.2023 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Kasza manna z mlekiem(1) (150g) Chleb staropolski(3) z masłem(1), wędliną i papryką (50g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Zupa pomidorowa (7) z ryżem (200g) Ziemniaki (150g) Ryba panierowana(2,3,6) (60g) Kalarepa (10g) Kompot (150g) | 1,,6,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata ziołowa (150g) Wafle ryżowe z serkiem waniliowym (3) (50g) Melon (50g) | 1,3 |
DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
29.05.2023 r. PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE | Płatki jaglane(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb kanapkowy(3) z masłem(1) wędliną i cykorią (50g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Pomarańcza (50g) | ||
OBIAD | Zupa jarzynowa z ziemniakami(7) (200g) Naleśniki z serem i musem truskawkowym (1,2,3) (120g) Kompot (150g) | 1,2,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata z cytryną (150g) Parówka z ketchupem (60g) Bułka z masłem(1,3) (40g) Jabłko (50g) | 1,3 | |
30.05.2023 r. WTOREK | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa(1) (150g), herbata (150g) Pieczywo mieszane(3) (40g) z masłem(1) (5g), wędlina(20g), pomidor koktajlowy(20g), kiełki (10g), pasta jajeczna(2) (20g) | 1,2,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Zupa z kukurydzy z ziemniakami(7) (200g) Makaron muszelki (50g) Szynka a”la strogonow (60g)** Fasolka szparagowa (40g) Kompot (150g) | 7 | |
PODWIECZOREK | Woda z pomarańczą (150g) Budyń waniliowy(1) (50g) Banan (50g) | 1,3,9 | |
31.05.2023 r. ŚRODA | ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne (3) z mlekiem(1) (250g) Chleb graham (3) z masłem(1) z serem żółtym(1) i pomidorem (50g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Zupa ogórkowa z ziemniakami (7) (200g) Ziemniaki (150g) Ryba panierowana(2,3,6) (60g) Surówka z kapusty kiszonej (50g) Kompot (150g) | 2,3,6,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata owocowa (150g) Bułka z masłem i miodem(3,9) (60g) Banan (50g) | 1,2,3 | |
01.06.2023 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kakao(1) (150g), herbata (150g) Pieczywo mieszane(3) (40g) z masłem(1) (5g), wędlina(20g), ogórek zielony (20g), serek waniliowy(1) (20g) | 1,2,3,6 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Zupa pieczarkowa (1,7) z ziemniakami (200g) Kasza pęczak (50g) Pulpety w sosie koperkowym(1) (60g)* Marchewka baby (50g) Kompot (150g) | 1,2,3,7 | |
PODWIECZOREK | Serek waniliowy (150g) Podpłomyki(1) (50g) Jabłko (50g) | ||
02.06.2022 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Płatki owsiane z mlekiem(1,3) (250g) Chleb staropolski (3) z masłem(1),wędliną i sałatą lodową (60g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Melon (50g) | ||
OBIAD | Zupa kalafiorowa (1,7) z ziemniakami (200g) Ryż (50g) Makaron spaghetti z sosem carbonara(1) (120g) ** Papryka (10g) | 1,2,3,7 | |
PODWIECZOREK | Jogurt owocowy(1) (150g) Chrupki kukurydziane(3) (10g) Melon (50g) | 1,3 |
* – obróbka termiczna mięsa- duszenie
** – obróbka termiczna mięsa – smażenie
*** – obróbka termiczna mięsa z zastosowaniem pieca konwekcyjno- parowego
INFORMACJA O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ,które ze szczególnym
uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość,
że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją
pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer
alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1.MLEKO – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA – zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY – ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD – ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA – i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)03