DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
PONIEDZIAŁEK 22.04.2024 r.
| ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne(3) z mlekiem (1) (250g) Chleb orkiszowy(3) z masłem(1), schabem pieczonym i sałatą lodową (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Mandarynka (60g) | ||
OBIAD | Żurek z ziemniakami(7) (20oml) Ryż z jabłkiem prażonym i jogurtem naturalnym (1,3) (200g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata z cytryną (150ml) Bułka z pastą z makreli i ogórkiem kiszonym (1,6) (90g) Winogrono (50g) | 1,3 | |
WTOREK 23.04.2024
| ŚNIADANIE | Kakao (1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), polędwica sopocka (20g), rzodkiewka (20g), kiełki (10g), serek ze szczypiorkiem (1,2)(20g) | 1,2,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Zupa zacierkowa (1,3,7) (20oml) Ziemniaki (150g) Kotlet schabowy (2,3)(70g)** Marchewka mini (60g) Kompot (150ml) | 1,6,7 | |
PODWIECZOREK | Lemoniada (150g) Kasza manna z musem malinowym (200g) (1) Banan (50g) | 1 | |
ŚRODA 24.04.2024 | ŚNIADANIE | Płatki owsiane(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb kanapkowy(3) z masłem(1) z serem żółtym(1) i pomidorem (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Banan (50g) | ||
OBIAD | Zupa kalafiorowa z ziemniakami (7) (200ml) Kasza pęczak (150g) Pulpet rybny(6) (70g)** Surówka z kapusty kiszonej (60g) Kompot (150ml) | 6,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata owocowa(150ml) Bułka z masłem i miodem(1,3,9) (60g) Banan (50g) |
1,2,3,9 | |
25.04.2024 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa (1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), szynka konserwowa (20g), pomidorki koktajlowe(20g), cykoria (10g), pasta jajeczna(1,2) (20g) | 1,2,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150 ml) | ||
OBIAD | Zupa pieczarkowa z ziemniakami (1) (200ml) Makaron (150g) Gulasz wołowy (60g)** Fasolka szparagowa (60g) Kompot (150ml) | 1 | |
PODWIECZOREK | Serek „Bakuś”(1) (90g) Chrupki kukurydziane(20g) Mandarynka (60g) | 1,2,3,9 | |
26.04.2024 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Płatki jaglane (3) z mlekiem(1) (200ml) Chleb staropolski(3) z masłem(1), kiełbasą krakowska (20g) i sałata rzymską(20g) Herbata (150ml) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Zupa ogrodnika z ziemniakami (7) (200ml) Pierogi z serem i śmietaną (1,2,3) (120g) Kompot (150ml) | 1,2,3 | |
PODWIECZOREK | Jogurt owocowy (150ml) Bułka z masłem(1,3) (60ml) Pomarańcza (50g) | 1,3 |
DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
29.04.2024 r. PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE | Płatki ryżowe(3) z mlekiem (1) (250g) Chleb orkiszowy (3) z masłem (1), szynka biebrzówka i sałata lodowa (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Zupa szpinakowa z ziemniakami(7) (20oml) Makaron z serem i musem truskawkowym (1,3) (200g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata z cytryną (150ml) Bułka z pastą z tuńczyka i ogórkiem kiszonym (1,2,6) (150ml) Mandarynka (50g) | 3,8 | |
30.04.2024 r. WTOREK | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa (1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), kiełbasa krakowska (20g), pomidor (20g), kiełki (10g), ser żółty (20g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Zupa brokułowa z ziemniakami (7) (200ml) Kasza gryczana (150g) Zrazy w sosie własnym (60g)** Surówka z ogórka kiszonego (60g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Lemoniada (150ml) Kasza manna z owocami (200ml) Pomarańcza (50g) | 1,2,6 | |
1.05.2024 r. ŚRODA | ŚNIADANIE | ŚWIĘTO PRACY | 1,3 |
II ŚNIADANIE |
| ||
OBIAD |
| 7 | |
PODWIECZOREK |
| 1,3 | |
2.05.2024 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Chleb kanapkowy (3) z masłem (1), szynka i sałata rzymska (90g) Herbata (150g) | 1,2 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (150ml) | ||
OBIAD | Kluseczki leniwe z bułeczką(1,3) (120g) Surówka z marchewki (60g) Kompot (150ml) | 1,6,7 | |
PODWIECZOREK | Mus owocowy(90g) Chrupki kukurydziane(20g) | ||
19.04.2023 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | ŚWIĘTO KONSTYTUCJI 3 MAJA | 1,3 |
II ŚNIADANIE |
| ||
OBIAD |
| 1,2,3,7 | |
PODWIECZOREK |
| 1,3 |
* – obróbka termiczna mięsa- duszenie
** – obróbka termiczna mięsa – smażenie
*** – obróbka termiczna mięsa z zastosowaniem pieca konwekcyjno- parowego
INFORMACJA O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ,które ze szczególnym
uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość,
że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją
pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer
alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1.MLEKO – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA – zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY – ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD – ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA – i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)03