DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
PONIEDZIAŁEK 20.06.2022 r. | ŚNIADANIE | Płatki ryżowe z mlekiem (250g) Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g), wędliną (20g), sałata (15g) Herbata (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Zupa ze słodkiej kapusty z ziemniakami (200g) Kasza kuskus (50g) Szynka duszona w sosie pomidorowo- musztardowym (60g)* Bukiet warzyw (50g) Kompot (150g) | 1,3,7,9 | |
PODWIECZOREK | Herbata z cytryną (150g) Bułka z pasta z tuńczyka i ogórkiem kwaszonym (60g) Pomarańcza (50g) | 1,3,4,7 | |
WTOREK 21.06.2022 r. | ŚNIADANIE | Kakao (150g), herbata (150g) Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g), wędlina (20g), kiełki (10g), pomidorki koktajlowe (20g), serek ze szczypiorkiem (20g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Zupa kalafiorowa z ziemniakami (200g) Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym (120g) Kompot (150g) | 1,3,7,9 | |
PODWIECZOREK | Woda z cytryną (150g) Kasza manna z musem owocowym(250g) Banan (50g) | 1,3 | |
22.06.2022 r. ŚRODA | ŚNIADANIE | Płatki jaglane z mlekiem (250g) Chleb kanapkowy z masłem, serem żółtym i pomidorem (60g) Herbata owocowa (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Pomarańcza (50g) | ||
OBIAD | Zupa pomidorowa z ryżem (200g) Ziemniaki (100g) Polędwiczki panierowane (60g)** Surówka z białej rzodkwi (50g) Kompot (150g) | 1,3,9 | |
PODWIECZOREK | Kisiel owocowy (150g) Chrupki kukurydziane (20g) |
1,3,7 | |
23.06.2022 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa (150g), herbata (150g) Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g), wędlina(20g), cykoria (20g), dżem (20g) | 1,3,4,7 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Zupa pieczarkowa z ziemniakami (200g) Kasza pęczak (50g) Gulasz drobiowy z warzywami (60g) ** Sałata z sosem vinaigrette (60g) Kompot (150g) | 1,3,4,7,9 | |
PODWIECZOREK | Herbata miętowa (150g) Bułka maślana (60g) Banan (50g) | 1,7 | |
24.06.2022 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne z mlekiem (150g) Chleb staropolski z masłem, wędliną i papryką (50g) Herbata (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Pomarańcza (50g) | ||
OBIAD | Zupa ogórkowa z ziemniakami (200g) Makaron spaghetti z sosem bolońskim (120g)** Kalarepa w kawałku (20g) Kompot (150g) | 1,7,9 | |
PODWIECZOREK | Lemoniada (150g) Serek „Bakuś” (70g) Wafle ryżowe (10g) Jabłko (50g) | 1,7 |
DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
27.06.2022 r. PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE | Płatki owsiane z mlekiem (250g) Chleb kanapkowy z masłem, wędliną i papryką (60g) Herbata (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Zupa z fasolki szparagowej (200g) Makaron z serem i owocami sezonowymi (120g) Kompot (150g) | 1,7,9 | |
PODWIECZOREK | Herbata z cytryną (150g) Bułka z hummusem z soczewicy i ogórkiem kwaszonym (30g) Pomarańcza (60g) | 1,3,4 | |
28.06.2022 r. WTOREK | ŚNIADANIE | Kawa z mlekiem (150g), herbata (150g) Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g), wędliną (20g), pomidor koktajlowy, sałata (10g) (10g), pasta jajeczna (20g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Zupa z brukselki z ziemniakami (20og) Pierogi z serem i jogurtem naturalnym (120g) Kompot (150g) | 1,3,7,9 | |
PODWIECZOREK | Woda z pomarańczą (150g) Kanapka z masłem i wędliną (6og) Banan (50g) | 1,3,4 | |
29.06.2022 r. ŚRODA | ŚNIADANIE | Płatki ryżowe z mlekiem (250g) Chleb kanapkowy (40g) z masłem, serem żółtym i pomidorem (50g) Herbata (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Pomarańcza (50g) | ||
OBIAD | Zupa zacierkowa wiosenna (20og) Ziemniaki (100g) Kotlet schabowy (60g)** Surówka z buraczków (50g) Kompot (150g) | 1,3,9 | |
PODWIECZOREK | Budyń śmietankowy (25og) Banan (50g) |
1,3,7 | |
30.06.2022 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kakao (150g), herbata (150g) Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g), wędlina(20g), kiełki (20g), dżem (20g) | 1,3,4,7 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Zupa fasolowa z ziemniakami (200g) Kasza gryczana (50g) Klopsik w sosie pomidorowym (60g) ** Surówka z kapusty pekińskiej (60g) Kompot (150g) | 1,3,7,9 | |
PODWIECZOREK | Bułka z masłem i miodem (60g) Banan (50g) | 1,4,7 | |
01.07.2022 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Kasza manna (250g) Chleb staropolski z masłem, wędliną i cykorią (60g) Herbata (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Barszcz chrzanowy z ziemniakami (200g) Makaron spaghetti z sosem neapolitańskim (120g) Ogórek kwaszony (20g) Kompot (150g) | 1,7,9 | |
PODWIECZOREK | Herbata owocowa (150g) Wafle ryżowe z dżemem (40g) Mandarynka (50g) | 1,7 |
* – obróbka termiczna mięsa- duszenie
** – obróbka termiczna mięsa – smażenie
*** – obróbka termiczna mięsa z zastosowaniem pieca konwekcyjno- parowego
INFORMACJA O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ,które ze szczególnym
uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość,
że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją
pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer
alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1.MLEKO – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA – zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY – ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD – ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA – i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)