Przedszkole Nr 29
ul. Sycowska 1
02-266 Warszawa - Włochy
tel./fax 022 846 02 33
 
 

Jadłospis

 

 

DATA

 

POSIŁEK

POTRAWY

ALERGENY

 

18.01.2020 r.

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

 

Płatki jaglane z mlekiem (200g) 

Chleb kanapkowy (20g) z masłem (5g),

wędlina (20g), sałata (20g)

Herbata (150g)

 

1,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

 

OBIAD

Zupa z soczewicy z ziemniakami (200g)

Naleśniki z serem i polewa owocową

(200g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

 

PODWIECZOREK

 

Herbata z cytryną (150g)

Bułka paryska (20g) z pastą z tuńczyka

i jajka, ogórek kwaszony (40g)

Winogrono (50g)

1,3,7

 

19.01.2020 r.

WTOREK

ŚNIADANIE

Herbata (150g), kawa zbożowa (150g)

Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g)

wędlina (20g), sałata(10g), 

rzodkiewka(10g), powidła śliwkowe

(20g)

1,3,11

II ŚNIADANIE

Sok owocowy (50g)

 

OBIAD

Zupa ogrodnika z makaronem (200g)

Ziemniaki (100g)

Kotlet schabowy(70g)**

Mizeria (60g)

Kompot (150g)

1,3,7,8,9

PODWIECZOREK

Budyń waniliowy (150g)

Chrupki kukurydziane (20g)

Banan (50g)

1,2,3,6

 

20.01.2020 r.

ŚRODA

 

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe z mlekiem (200g)

Chleb kanapkowy z masłem(20g), ser żółty

(20g), pomidor (20g)

1,3,11

II ŚNIADANIE

Pomarańcza (50g)

 

OBIAD

Zupa ogórkowa z ziemniakami (200g)

Kasza pęczak (50g)

Potrawka drobiowa z warzywami (100g)*

Papryka w kawałku (20g)

Kompot (150g)

1,2,3,7

PODWIECZOREK

Herbata owocowa (150g)

Bułka z masłem i miodem (50g)

Banan (50g)

1,3,9

 

21.01.2019 r.

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Kawa zbożowa na mleku (150g), herbata

(150g)

Pieczywo mieszane  (20g) z masłem (5g),

wędlina (20g), ogórek zielony (20g),

sałata (10g)serek ze szczypiorkiem (20g)

1,3,4,7

II ŚNIADANIE

Sok owocowy (150g)

 

OBIAD

Zupa krupnik (200g)

Ziemniaki (100g)

Klopsiki w sosie jarzynowym (100g)*

Surówka z buraczków i jabłka (50g)

Kompot (150g)

1,3,7

PODWIECZOREK         

Jogurt owocowy (150g)

Biszkopty (10g)

Pomarańcza (50g)

1,3

 

22.01.2020 r.

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Kasza manna z mlekiem (200g) 

Chleb kanapkowy (20g) z masłem (5g),

wędlina (20g), sałata lodowa (10g)

Herbata (150g)

1,3

II ŚNIADANIE

Jabłka (50g)

 

OBIAD

Zupa solferino z ziemniakami (200g)

Pierogi z serem i polewą jogurtową

(200g)

Kompot (150g)

1,2,6,7

PODWIECZOREK

Herbata owocowa (150g)

Ciasteczka "BelVita" (30g)

Mandarynka (50g)

1,2,3

 

 

 

 

DATA

 

POSIŁEK

POTRAWY

ALERGENY

25.01.2020 r.

PONIEDZIAŁEK

 

ŚNIADANIE

 

Płatki jaglane (20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g),

wędlina (20g), ogórek kwaszony (10g)

Herbata (150g)

 

1,3

II ŚNIADANIE

Winogrono (50g)

 

 

OBIAD

Zupa kalafiorowa z ziemniakami (200g)

Ryż z jabłkiem i polewą jogurtową (200g)

Kompot (150g)

1,2,3,7,8

 

PODWIECZOREK

 

Herbata z cytryna (150g)

Bułka grahamka z hummusem z soczewicy

z ogórkiem kwaszonym (150g)

Pomarańcza (50g)

1,2,3

 

26.01.2020 r.

WTOREK

ŚNIADANIE

Kawa na mleku (150g) herbata (150g)

Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g),

wędliną (20g), sałata (10g), papryka (20g),

serek waniliowy (20g)

1,3,6

II ŚNIADANIE

Sok owocowy (150g)

 

OBIAD

Zupa ryżanka (200g)

Ziemniaki (100g)

Nuggetsy drobiowe (70g)**

Marchewka mini gotowana na parze (50g)

Kompot (150g)

1,2,3,7

PODWIECZOREK

Budyń czekoladowy (150g)

Chrupki kukurydziane (10g)

Banan (50g)

1,3

 

27.01.2021 r.

ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe (20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z pastą z sera

żółtego, kukurydzy i papryki (20g)

Herbata (150g)

1,2,3

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

OBIAD

 

Zupa pieczarkowa z ziemniakami (150g)

Makaron penne (50g)

Udo indycze duszone z warzywami (70g)*

Ogórek kwaszony w kawałku (20g)

1,3,7

PODWIECZOREK

Wafle ryżowe z serkiem i brzoskwiniom

(40g)

Banan (50g)

1,2,3

 

28.01.2021 r.

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Herbata (150g) kakao (150g)

Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g),

wędlina (20g), kiełki rzodkiewki (10g),

ogórek zielony (20g)

1,3

II ŚNIADANIE

Sok owocowy (150g)

 

OBIAD

Zupa pomidorowa z makaronem (200g)

Kasza gryczana (50g)

Szynka pieczona w ziołach (70g)**

Bukiet warzyw gotowany na parze (50g)

Kompot (150g)

1,2,3,7

 

PODWIECZOREK

 

Herbata owocowa (150g)

Chałka z masłem (60g)

Pomarańcza (50g)

1,2,3

29.01.2021 r.

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki jęczmienne z mlekiem (200g) 

Chleb kanapkowy (20g) z masłem (5g),

wędlina (20g), sałata lodowa (10g)

Herbata (150g)

Jabłko (50g)


1,2,3
OBIAD

Zupa brokułowa z ziemniakami (200g)

Makaron spagetti (50g)

Sos boloński (100g)**

Kalarepa w kawałku (50g)

Kompot (150g)

1,2,3,7

PODWIECZOREK

Mleko waniliowe (150g)

Biszkopty (20g)

Mandarynka (50g)

1,2,3

 

* - obróbka termiczna mięsa- duszenie

** - obróbka termiczna mięsa - smażenie

*** - obróbka termiczna mięsa z zastosowaniem pieca konwekcyjno- parowego

 

ALERGENY

INFORMACJA O ALERGENACH 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów,
muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności
występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer alergenu
jaki zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:
 
 
 
 
 
   

1.MLEKO - i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA - i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA - zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY - ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
    orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD - ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA - i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)