KĄCIK MAŁEGO KUCHARZA
Kącik Małego Kucharza
Szanowni Rodzice! Kochane Dzieci!
Serdecznie zapraszamy wszystkich do naszego Kącika Małego Kucharza!
Jeśli macie swoje ulubione dania, które przygotowujecie w domu razem –
podzielcie się pomysłem i przepisem z innymi.
Chętnych prosimy o napisanie przepisu i wykonanie zdjęcia dania oraz
wysłanie na naszego maila:
kornelukkamila@wp.pl
Wszystkie zdjęcia i przepisy umieścimy w naszej zakładce.
Zachęcamy do współpracy i życzymy miłej zabawy!
Pochwalcie się swoimi arcydziełami!!!
Jogurtowe placuszki z bananem
- banan
- 1 łyżeczka miodu
- 1 jajko
- 150 gram jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Banana obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do miski i dodajemy resztę składników, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy, kładziemy łyżką porcje ciasta i smażymy placuszki. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Owocowe szaszłyki
- dowolne owoce
- kilkunastu patyczków do szaszłyków,
- nożyka,
- deski do krojenia,
- kilku miseczek (tyle ile rodzajów owoców)
Wszystkie owoce dokładnie myjemy i, jeśli to konieczne, obieramy ze skórki. Następnie kroimy na desce mniej więcej równego kształtu kostkę, po czym przekładamy je do miseczek.
Pizza z batata
- 1 duży batat (około 300-350g)
- około 130 g mąki np. owsianej, jaglanej
Batata wyszoruj, przekrój na pół i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pomarańczową stroną do dołu. Upiecz do miękkości, a następnie przestudź. Wydrąż miąższ i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę i wyrób dłonią gładkie ciasto. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.
Powstałą kulę przełóż na papier do pieczenia i rozwałkuj cienko. Ciasto przełóż wraz z papierem na blachę, nakłuj widelcem i podpiecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C z termoobiegiem. Kiedy spód zrumieni się, wyjmij z piekarnika i pokryj dodatkami. Piecz 5-8 minut.
Parówkowe ośmiorniczki
- 1 ulubiona parówka
- keczup
- majonez
- sałata
Parówkę przekroić na pół i każdą połówkę jeszcze na pół, ale wzdłuż i nie do końca. Następnie każdą połowę pokroić na 4 części ,wrzucić na gorącą wodę i poczekać aż się powykręca. Namalować buzię i oczka keczupem.
KASZA MANNA Z PŁATKAMI I JABŁKAMI
- Jabłka - 2 duże sztuki
- miód - do smaku
- cynamon mielony
- mleko - 2 szklanki
- kasza manna - 5 płaskich łyżek
- rodzynki - 2 kopiaste łyżki
- płatki kukurydziane - półtorej szklanki
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garna podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania się jabłek.
Na koniec dodajemy miód i cynamon do smaku.
Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia.
Do szklanek wsypujemy po porcji pokruszonych płatków, następnie dodajemy po porcji jabłek, następnie nakładamy kaszę mannę i znów jabłka, całość dekorujemy rodzynkami i pokruszonymi płatkami.
KLUSECZKI MARCHEWKOWE
- 600 g marchewki
- ok. 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- 3 łyżki masła
- 2 łyżka bułki tartej
Marchewki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane marchewki wystudzić. Zimne marchewki zblendować.
Do zmielonej marchewki dodać mąkę pszenną (ilość mąki zależy od marchewki, należy dosypać tyle mąki żeby ciasto było zwięzłe) i łyżkę mąki ziemniaczanej.
Doprawić solą, pieprzem i zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować wałeczek o średnicy około 3 cm i pokroić go ukośnie na plasterki szerokości ok. 1,5 cm.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, na gotującą się wodę wkładać kopytka i gotować około 5 minut od czasu wypłynięcia.
Ugotowane kopytka osączyć. Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i podsmażyć do zrumienienia. Kopytka podawać polane podsmażoną bułką tartą.
LODY JOGURTOWO- OWOCOWE
1. Jogurt + truskawki + miód
Recepta jest prosta - mrożone truskawki (300g) miksujemy z jogurtem greckim (400g) i dodajemy łyżkę miodu. Następnie wkładamy do zamrażalnika na 1,5 godziny.
2. Jogurt + kakao + cynamon
700g jogurtu mieszkamy z 4 łyżkami kakao (jeżeli używamy gorzkiego kakao warto dodać również łyżkę miodu) i dodajemy pół łyżeczki cynamonu. Blendujemy, a następnie mrozimy przez 1,5 godziny.
3. Jogurt + wanilia + banan
400g jogurtu greckiego łączymy w blenderze z dwoma wcześniej zmrożonymi bananami. Na koniec dodajemy ziarna z jednej laski wanilii i miksujemy. Również mrozimy przez 1,5h.
Wygodne jest umieszczenie patyczka lub łyżeczki w szklaneczkach, do których wlewamy masę. Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy opłukać szklankę od zewnątrz letnią wodą, a lody same wyskoczą z naczynia.
Szanowni Rodzice, kochane dzieciaczki!!!
1. Na sam początek i jako pierwszy przysłał nam przepis: KAROLEK z MAMĄ na:
BANANOWE BABECZKI
Składniki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej1 szklanka mleka0,5 szklanki oleju1 jajko2-3 mocno dojrzałe banany1 łyżeczki ekstraktu waniliowegosuszona żurawina3-4 kostki gorzkiej czekoladyWykonanie:Mieszamy wszystkie suche składniki w jednej misce. W drugiej ugniatamy banany i dodajemypozostałe mokre składniki.Na koniec mieszamy suche i mokre. Dodajemy żurawinę i okruchy gorzkiej czekolady.Przekładamy do papilotek i pieczemy ok.30-40 min w ok.170 stopniach.
Dziękujemy bardzo Karolkowi i jego mamie za wspaniały przepis.
Babeczki wyglądają na bardzo smaczne, pozdrawiamy i życzymy dużo zdrówka!!!
A to arcydzieła Karolka- bardzo pomysłowe!!!