Przedszkole Nr 29
ul. Sycowska 1
02-266 Warszawa - Włochy
tel./fax 022 846 02 33
 
 

Jadłospis

 

 

DATA

 

POSIŁEK

POTRAWY

ALERGENY

 

29.06.2020 r.

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

 

Płatki kukurydziane (20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g),

wędlina (20g), sałata (10g)

Herbata ziołowa (150g)

 

1,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

 

OBIAD

Zupa kapuśniak z ziemniakami (200g)

Makaron (50g) sosem serowo-

truskawkowym (100g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

 

PODWIECZOREK

 

Bułka pełnoziarnista (35g) z masłem (5g),

Pasta jajeczno- ziołowa (20g)

Banan (50g)

Herbata z cytryną (150g)

1,3,7

 

30.06.2020 r.

WTOREK

ŚNIADANIE

Herbata  (150g), kakao na mleku

 (150g)

Pieczywo mieszane(40g) z masłem (5g)

wędlina(20g), papryka (20g), sałata (10g),

pasta z cieciorki z suszonymi

pomidorami (20g)

1,3,4,7

II ŚNIADANIE

Truskawki (50g)

 

OBIAD

Zupa krupnik (200g)

Ziemniaki (150g)

Pulpety w sosie pomidorowym (110g)*

Sałata ze śmietaną(50g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Woda z cytryną (150g)

Kasza manna z musem owocowym (150g)

Banan (50g)

1,3,7

 

1.07.2020 r.

ŚRODA

 

ŚNIADANIE

Płatki jęczmienne (20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g),

ser żółty (20g), pomidor (15g)

Herbata (150g)

1,3,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

OBIAD

Zupa botwinka (200g)

Kasza pęczak (50g) 

Potrawka drobiowa z warzywami (100g)*

Ogórek kwaszony w kawałku (50g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Chałka z masłem (40g)

Arbuz (50g)

Herbata owocowa (50g)

1,3,7

 

2.07.2019 r.

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Kawa zbożowa na mleku (150g),

herbata (150g)

Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g),

wędliną (20g), rzodkiewka (10g), ogórek

zielony (20g), twarożek z szczypiorkiem (20g)

1,3,4,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

OBIAD

Zupa zacierkowa (150g)

Ziemniaki (150g)

Kotlet z indyka panierowany (60g)**

Fasolka szparagowa (70g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

PODWIECZOREK         

Bułka wrocławska z masłem  (30g) 

i powidłami (15g)

Pomarańcza (50g)

Herbata owocowa (150g)

1,3,7

 

3.07.2020 r.

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe (20g) z mlekiem (200g) 

Chleb kanapkowy (20g) z masłem (5g),

ogórek kwaszony (20g)

Herbata (150g)

1,3,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

OBIAD

Zupa jarzynowa z ziemniakami (200g)

Makaron (50g)

Sos boloński (100g) **

Kompot (150g)

1,7,9

PODWIECZOREK

Paluch cynamonowy (60g)

Arbuz (50g)

Herbata owocowa (150)g

1,7

 

 

DATA

 

POSIŁEK

POTRAWY

ALERGENY

 

6.07.2020 r.

PONIEDZIAŁEK

 

ŚNIADANIE

 

Płatki jęczmienne(20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g),

wędlina (20g), sałata (10g)

Herbata ziołowa (150g)

 

1,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

 

OBIAD

Zupa kalafiorowa z ziemniakami (200g)

Makaron penne (50g) ze szpinakiem

i serem twarogowym (100g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

 

PODWIECZOREK

 

Herbata z cytryną (150g)

Bułka pełnoziarnista (40g) z masłem (5g)

Parówki z ketchupem (50g)

Banan (50g)

1,3,7

 

7.07.2020 r.

WTOREK

ŚNIADANIE

Kawa zbożowa na mleku (150g), herbata

(150g)

Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g),

wędliną (20g), rzodkiewka (20g), sałata

(10g), jajko na twardo

z szczypiorkiem(20g)

1,3,4,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

OBIAD

Zupa ogórkowa z ziemniakami (200g)

Ryż (50g)

Gulasz wieprzowy z pomidorami (100g)*

Brokuł gotowany na parz (50g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Budyń waniliowy (150g) 

Chrupki kukurydziane (20g)

Pomarańcza (50g)

1,3,7

 

8.07.2020 r.

ŚRODA

ŚNIADANIE

Kasza manna (20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g),

ser żółty (20g), pomidor (20g)

Herbata  (150g)

1,3,7

II ŚNIADANIE

Banan (50g)

 

OBIAD

 

Zupa pieczarkowa z łazankami (200g)

Ziemniaki (150g)

Kotlet schabowy (60g)**

Kapusta młoda zasmażana (70g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Wafle ryżowe (20g) z serkiem

brzoskwiniowym (20g)

Arbuz (50g)

1,3,7

 

9.07.2020 r.

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Kakao na mleku (150g), herbata

(150g)

Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g),

wędliną (20g), ogórek (20g), sałata

(10g), dżem truskawkowy (20g)

1,3,7

II ŚNIADANIE

Zupa z fasolką szparagow (200g)

Kasza gryczana (50g)

Klopsiki w sosie koperkowym(100g)*

Pomidor z cebulką (50g)

Kompot (150g)

 

II ŚNIADANIE

Jabłko

1,3,7,9

 

PODWIECZOREK

 

Domowy kisiel owocowy (150g)

Biszkopt (30g)

Pomarańcza (50g)

 

10.07.2020 r.

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe (20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g),

wędlina (20g), papryka (20g)

Herbata (150g)

1,3,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

OBIAD

 

Zupa pomidorowa z ryżem (200g)

Ziemniaki (50g)

Ryba miruna smażona (70g)**

Surówka z kapusty pekińskiej (150g)

Kompot (150g) 

1,4,7,9

PODWIECZOREK

Drożdżówka z owocami (70g)

Arbuz (50g)

1,7

 

* - obróbka termiczna mięsa- duszenie

** - obróbka termiczna mięsa - smażenie

*** - obróbka termiczna mięsa z zastosowaniem pieca konwekcyjno- parowego

 

Alergeny

 

INFORMACJA O ALERGENACH 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów,
muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności
występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer alergenu
jaki zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.MLEKO - i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA - i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA - zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY - ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
, orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD - ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA - i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)