Przedszkole Nr 29
ul. Sycowska 1
02-266 Warszawa - Włochy
tel./fax 022 846 02 33
 
 

Jadłospis

 

 

DATA

 

POSIŁEK

POTRAWY

ALERGENY

 

20.01.2020 r.

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

 

Płatki jaglane na mleku

Chleb kanapkowy z masłem, wędlina, sałta

Herbata

 

1,7

II ŚNIADANIE

Jabłko

 

 

OBIAD

Zupa z soczewicy z ziemniakami

Makaron z szpinakiem i serem białym

Kompot

1,3,7,9

 

PODWIECZOREK

 

Bułka paryska z pastą z tuńczyka i jajkiem,

ogórek kwaszony

Winogrono

1,3,7

 

21.01.2020 r.

WTOREK

ŚNIADANIE

Herbata, kawa zbożowa na mleku

Pieczywo mieszane z masłem, wędlina,

sałata, rzodkiewka, powidła śliwkowe

1,3,4,7

II ŚNIADANIE

Jabłko

 

OBIAD

Zupa ogrodnika (warzywa z śmietaną

ogórkiem) z makaronem

Ziemniak, kotlet schabowy

Mizeria

Kompot

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Budyń czekoladowy

Chrupki kukurydziane

Banan

1,3,7

 

22.01.2020 r.

ŚRODA

 

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe na mleku

Chleb kanapkowy z masłem, ser żółty, pomidor

Herbata

1,3,7

II ŚNIADANIE

Pomarańcza

 

OBIAD

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Kasza pęczak, potrawka drobiowa

z warzywami

Papryka do gryzienia

Kompot

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Bułka maślana z masłem

Banan

1,3,7

 

23.01.2019 r.

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Kawa zbożowa na mleku, herbata

Pieczywo mieszane z masłem, wędlina,

sałata, ogórek zielony, serek biały

z szczypiorkiem

1,3,4,7

II ŚNIADANIE

Sok owocowy

 

OBIAD

Zupa krupnik

Ziemniaki, klopsiki w sosie jarzynowym

Surówka z buraczków

Kompot

1,3,7,9

PODWIECZOREK         

Kisiel domowy

Biszkopty

Pomarańcza

1,3,7

 

24.01.2020 r.

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Kasza manna  na mleku

Chleb kanapkowy z masłem, wędlina, sałata

Herbata

1,3,7

II ŚNIADANIE

Jabłko

 

OBIAD

Zupa solferino z ziemniakami

Makaron spagetti z sosem bolońskim

Ogórek kiszony w kawałku

Kompot

1,4,7,9

PODWIECZOREK

Herbata owocowa

Drożdżówka z owocami sezonowymi

Mandarynka

1,7

 

 

DATA

 

POSIŁEK

POTRAWY

ALERGENY

 

27.01.2020 r.

PONIEDZIAŁEK

 

ŚNIADANIE

 

Płatki owsiane na mleku

Chleb kanapkowy z masłem, wędlina,

sałata

Herbata

 

1,7

II ŚNIADANIE

Pomarańcza

 

 

OBIAD

Zupa grochowa z ziemniakami

Ryż z jabłkiem prażonym, sos jogurtowo-

śmietankowy

Kompot

1,3,7,9

 

PODWIECZOREK

 

Herbata z cytryną

Bułka pełnoziarnista z masłem, wędlina,

ogórek zielony

Winogrono

1,3,7

 

28.01.2020 r.

WTOREK

ŚNIADANIE

Kawa na mleku, herbata

Pieczywo mieszane z masłem, wędlina

pieczona, sałata, rzodkiewka, jajko

gotowane z szczypiorkiem

1,3,4,7

II ŚNIADANIE

Jabłko

 

OBIAD

Zupa pieczarkowa z łazankami

Ziemniaki, rumsztyk drobiowy, marchewka

mini gotowana na parze

Kompot

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Kasza manna z sosem owocowym

Chrupki kukurydziane

Banan

1,3,7

 

15.01.2020 r.

ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki jęczmienne na mleku

Chleb kanapkowy z masłem, ser żółty,

pomidor

Herbata

1,3,7

II ŚNIADANIE

Pomarańcza

 

OBIAD

Biały barszcz z ziemniakami

Kasza gryczana, gulasz wieprzowy

Surówka z ogórka kiszonego

Kompot

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Herbata owocowa

Bułka wrocławska z miodem

Banan

1,3,7

 

30.01.2020 r.

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Herbata, kakao na mleku

Pieczywo mieszane z masłem, wędlina

pieczona, rzodkiewka, sałata, papryka,

dżem truskawkowy

1,3,7

II ŚNIADANIE

Sok owocowy

 

OBIAD

Zupa kapuśniak ziemniakami

Makaron penne, sztuka mięsa (szynka)

w sosie pieczarkowym

Surówka z białej rzodkwi z jogurtem

Kompot

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Jogurt naturalny z owocami

Wafle ryżowe

 

31.01.2020 r.

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe na mleku

Chleb kanapkowy z masłem, wędlina,

ogórek kiszony

Herbata

1,3,7

II ŚNIADANIE

Jabłko

 

OBIAD

Zupa pomidorowa z makaronem

Ziemniaki, ryba panierowana

Surówka z białej kapusty, ogórka i papryki

Kompot

1,4,7,9

PODWIECZOREK

Serek "Bakuś"

Biszkopty

Mandarynka

1,7

 

 

Alergeny

 

INFORMACJA O ALERGENACH 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów,
muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności
występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer alergenu
jaki zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.MLEKO - i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA - i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA - zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY - ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
, orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD - ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA - i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)