Przedszkole Nr 29
ul. Sycowska 1
02-266 Warszawa - Włochy
tel./fax 022 846 02 33
 
 

Jadłospis

 

 

DATA

 

POSIŁEK

POTRAWY

ALERGENY

 

02.03.2020 r.

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

 

Płatki owsiane (20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g),

wędlina (20g), sałata (10g)

Herbata (150g)

 

1,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

 

OBIAD

Zupa z soczewicy z ziemniakami (200g)

Makaron (50g) z serem (50g) i szpinakiem

(100g)

Papryka do gryzienia (25g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

 

PODWIECZOREK

 

Bułka pełnoziarnista (40g) z masłem (5g),

pasta z tuńczyka (20g), ogórek kiszony(5g)

Gruszka (50g)

Herbata z cytryną (150g)

1,3,7

 

03.03.2020 r.

WTOREK

ŚNIADANIE

Herbata  (150g), kawa zbożowa na mleku

 (150g)

Pieczywo mieszane(40g) z masłem (5g)

wędlina(20g), sałata(10g), ogórek zielony

(20g), serek ze szcypiorkiem(20g)

1,3,4,7

II ŚNIADANIE

Mandarynka (50g)

 

OBIAD

Zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym

(200g)

Ziemniaki (50g)

Frykadelki drobiowe (70g)**

Sałata z sosem vinegret (70g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Kisiel owocowy (150g)

Biszkopty (50g)

Banan (50g)

1,3,7

 

04.03.2020 r.

ŚRODA

 

ŚNIADANIE

Płatki jaglane (20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g),

ser żółty (20g), pomidor (15g)

Herbata (150g)

1,3,7

II ŚNIADANIE

Banan (50g)

 

OBIAD

Barszcz czerwony z  ziemniakami (200g)

Ryż na sypko (50g), leczo warzywno- mięsne

(100g) *

Kalarepka do gryzienia (70g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Bułka maślana (40g) z masłem(5g)

Jabłko (50g)

Herbata owocowa (150g)

1,3,7

 

05.03.2019 r.

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Kakao na mleku (150g), herbata (150g)

Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g),

wędliną (20g), sałata (10g), papryka

(20g), dżem truskawkowy (20g)

1,3,4,7

II ŚNIADANIE

Sok owocowy (150g)

 

OBIAD

Zupa ryżanka (200g)

Ziemniaki (150g), befsztyk z cebulką (60g)**

Kapusta zasmażana z koperkiem (70g)

Kompot(150g)

1,3,7,9

PODWIECZOREK         

Budyń czekoladowy (150g)

Chrupki kukurydziane (10g)

Pomarańcza (50g)

1,3,7

 

06.03.2020 r.

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki jęczmienne (20g) z mlekiem (200g) 

Chleb kanapkowy (20g) z masłem (5g),

wędlina (20g), ogórek kwaszony (20g)

Herbata (150g)

1,3,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

OBIAD

Zupa ogórkowa z ziemniakami (200g)

Pierogi z mięsem (120g)*

Ogórek kwaszony w kawałku(20g)

Kompot (150g)

1,7,9

PODWIECZOREK

Drożdżówka z owocami (40g)

Mandarynka (50g)

Herbata owocowa (150)g

1,7

 

 

DATA

 

POSIŁEK

POTRAWY

ALERGENY

 

09.03.2020 r.

PONIEDZIAŁEK

 

ŚNIADANIE

 

Kasza manna (20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g),

wędlina (20g), sałata (10g)

Herbata (150g)

 

1,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

 

OBIAD

Zupa szpinakowa z ziemniakami (200g)

Makaron (50g) z serem i truskawkami

(150g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

 

PODWIECZOREK

 

Herbata z cytryną (150g)

Bułka (40g) z masłem (5g), wędliną (20g)

i ogórkiem (10g)

Gruszka (50g)

1,3,7

 

10.03.2020 r.

WTOREK

ŚNIADANIE

Kakao na mleku (150g), herbata (150g)

Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g),

wędlina (20g), rzodkiewka(20g), sałata

(10g), jajko ze szczypiorkiem (20g)

1,3,4,7

II ŚNIADANIE

Manadarynak (50g)

 

OBIAD

Rosół z makaronem (200g)

Ziemniaki (150g), nugetsy z kurczaka**

(60g)

Mizeria (70g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Kasza manna (100g) z musem owocowym

(50g)

Banan (50g)

Woda z cytryną (150g)

1,3,7

 

11.03.2020 r.

ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe (20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g),

ser żółty (20g), pomidor (20g)

Herbata  (150g)

1,3,7

II ŚNIADANIE

Banan (50g)

 

OBIAD

 

Zupa solferino (200g)

Łazanki z kapustą i mięsem (120g)*

Surówka z ogórka kwaszonego (70g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Herbata owocowa (150g)

Chałka (40g) z masłem (5g)

Jabłko (50g)

1,3,7

 

12.03.2020 r.

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Herbata (150g), kawa zbożowa na mleku

(150g)

Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g),

wędlina pieczona (20g), sałata (10g),

papryka(20g), pasta zcieciorki

z suszonymi pomidorami (20g)

1,3,7

II ŚNIADANIE

Sok owocowy (150g)

 

OBIAD

Barszcz ukraiński ziemniakami (200g)

Kasza pęczak (50g), gulasz a'la

strogonow (60g)**

Fasolka szparagowa (70g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Herbata owocowa

Wafle ryżowe z serkiem (40g)

Banan (50g)

 

13.03.2020 r.

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki owsiane (20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g),

wędlina (20g), ogórek zielony (20g)

Herbata (150g)

1,3,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

OBIAD

 

Zupa pomidorowa z ryżem (200g)

Ziemniaki (150g), miruna smażona**(70g),

surówka z kiszonej kapusty (70g)

Kompot (150g)

1,4,7,9

PODWIECZOREK

Ciasteczka "BelVita"(20g)

Pomarańcza (50g)

1,7

 

* - obróbka termiczna mięsa- duszenie

** - obróbka termiczna mięsa - smażenie

*** - obróbka termiczna mięsa z zastosowaniem pieca konwekcyjno- parowego

 

Alergeny

 

INFORMACJA O ALERGENACH 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów,
muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności
występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer alergenu
jaki zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.MLEKO - i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA - i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA - zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY - ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
, orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD - ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA - i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)