Przedszkole Nr 29
ul. Sycowska 1
02-266 Warszawa - Włochy
tel./fax 022 846 02 33
 
 

KĄCIK MAŁEGO KUCHARZA

Kącik Małego Kucharza

 

 

Szanowni Rodzice! Kochane Dzieci!


Serdecznie zapraszamy wszystkich do naszego Kącika Małego Kucharza!

Jeśli macie swoje ulubione dania, które przygotowujecie w domu razem –

podzielcie się pomysłem i przepisem z innymi.

Chętnych prosimy o napisanie przepisu i wykonanie zdjęcia dania oraz

wysłanie na naszego maila:

kornelukkamila@wp.pl

sylwia-scibisz@wp.pl

Wszystkie zdjęcia i przepisy umieścimy w naszej zakładce.

 

Zachęcamy do współpracy i życzymy miłej zabawy!

Pochwalcie się swoimi arcydziełami!!!

 

 


 

Jogurtowe placuszki z bananem

- banan

- 1 łyżeczka miodu

- 1 jajko

- 150 gram jogurtu naturalnego

- 8 - 10 łyżek mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- olej do smażenia

- cukier puder do posypania

 

Banana obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do miski i dodajemy resztę składników, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy, kładziemy łyżką porcje ciasta i smażymy placuszki. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

Owocowe szaszłyki

           - dowolne owoce

- kilkunastu patyczków do szaszłyków,

- nożyka,

- deski do krojenia,

- kilku miseczek (tyle ile rodzajów owoców)

 

Wszystkie owoce dokładnie myjemy i, jeśli to konieczne, obieramy ze skórki. Następnie kroimy na desce mniej więcej równego kształtu kostkę, po czym przekładamy je do miseczek.

 

Pizza z batata

 

- 1 duży batat (około 300-350g)

- około 130 g mąki np. owsianej, jaglanej

 

Batata wyszoruj, przekrój na pół i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pomarańczową stroną do dołu. Upiecz do miękkości, a następnie przestudź. Wydrąż miąższ i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę i wyrób dłonią gładkie ciasto. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.

Powstałą kulę przełóż na papier do pieczenia i rozwałkuj cienko. Ciasto przełóż wraz z papierem na blachę, nakłuj widelcem i podpiecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C z termoobiegiem. Kiedy spód zrumieni się, wyjmij z piekarnika i pokryj dodatkami. Piecz 5-8 minut.

 

Parówkowe ośmiorniczki

 

- 1 ulubiona parówka

- keczup

- majonez

- sałata

Parówkę przekroić na pół i każdą połówkę jeszcze na pół, ale wzdłuż i nie do końca. Następnie każdą połowę pokroić na 4 części ,wrzucić na gorącą wodę i poczekać aż się powykręca. Namalować buzię i oczka keczupem.

 


 

KASZA MANNA Z PŁATKAMI I JABŁKAMI

 

- Jabłka - 2 duże sztuki

- miód - do smaku

- cynamon mielony

- mleko - 2 szklanki

- kasza manna - 5 płaskich łyżek

- rodzynki - 2 kopiaste łyżki

- płatki kukurydziane - półtorej szklanki

 

Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garna podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania się jabłek.

Na koniec dodajemy miód i cynamon do smaku.

Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia.

Do szklanek wsypujemy po porcji pokruszonych płatków, następnie dodajemy po porcji jabłek, następnie nakładamy kaszę mannę i znów jabłka, całość dekorujemy rodzynkami i pokruszonymi płatkami.

 


 

KLUSECZKI   MARCHEWKOWE

- 600 g marchewki

- ok. 200 g mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- sól, pieprz

- 3 łyżki masła

- 2 łyżka bułki tartej

 

Marchewki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane marchewki wystudzić. Zimne marchewki zblendować.

Do zmielonej marchewki dodać mąkę pszenną (ilość mąki zależy od marchewki, należy dosypać tyle mąki żeby ciasto było zwięzłe) i łyżkę mąki ziemniaczanej.

Doprawić solą, pieprzem i zagnieść ciasto.

Z ciasta uformować wałeczek o średnicy około 3 cm i pokroić go ukośnie na plasterki szerokości ok. 1,5 cm.

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, na gotującą się wodę wkładać kopytka i gotować około 5 minut od czasu wypłynięcia.

Ugotowane kopytka osączyć. Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i podsmażyć do zrumienienia. Kopytka podawać polane podsmażoną bułką tartą.

 

 


 

LODY JOGURTOWO- OWOCOWE

 

1. Jogurt + truskawki + miód

Recepta jest prosta - mrożone truskawki (300g) miksujemy z jogurtem greckim (400g) i dodajemy łyżkę miodu. Następnie wkładamy do zamrażalnika na 1,5 godziny.

2. Jogurt + kakao + cynamon

700g jogurtu mieszkamy z 4 łyżkami kakao (jeżeli używamy gorzkiego kakao warto dodać również łyżkę miodu) i dodajemy pół łyżeczki cynamonu. Blendujemy, a następnie mrozimy przez 1,5 godziny.

3. Jogurt + wanilia + ​banan

400g jogurtu greckiego łączymy w blenderze z dwoma wcześniej zmrożonymi bananami. Na koniec dodajemy ziarna z jednej laski wanilii i miksujemy. Również mrozimy przez 1,5h.

Wygodne jest umieszczenie patyczka lub łyżeczki w szklaneczkach, do których wlewamy masę. Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy opłukać szklankę od zewnątrz letnią wodą, a lody same wyskoczą z naczynia.

 

 


 

Szanowni Rodzice, kochane dzieciaczki!!!

 

1. Na sam początek i jako pierwszy przysłał nam przepis: KAROLEK z MAMĄ na:

 

BANANOWE BABECZKI

 

Składniki:
 
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko
2-3 mocno dojrzałe banany
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
suszona żurawina 
3-4 kostki gorzkiej czekolady 
 
Wykonanie:
 
Mieszamy wszystkie suche składniki w jednej misce. W drugiej ugniatamy  banany i dodajemy
 
pozostałe mokre składniki. 
 
Na koniec mieszamy suche i mokre. Dodajemy żurawinę i okruchy gorzkiej czekolady.  
 
Przekładamy do papilotek i pieczemy ok.30-40 min w ok.170 stopniach.  
 
 

    

 

Dziękujemy bardzo Karolkowi i jego mamie za wspaniały przepis.

Babeczki wyglądają na bardzo smaczne, pozdrawiamy i życzymy dużo zdrówka!!!

 

 

A to arcydzieła Karolka- bardzo pomysłowe!!!