DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
PONIEDZIAŁEK 30.01.2023 r.
| ŚNIADANIE | Płatki jaglane z mlekiem (150g) Chleb graham z masłem, wędliną i ogórkiem zielonym (50g) Herbata (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Mandarynka (50g) | ||
OBIAD | Zupa ogórkowa z ziemniakami (200g) Makaron z serem i owocami w kisielu (150g) Kompot (150g) | 1,3,7,9 | |
PODWIECZOREK | Herbata z cytryną (150g) Bułka z hummusem z soczewicy i ogórkiem kwaszonym (60g) Jabłko (60g) | 1,3,4,7 | |
WTOREK 31.01.2023
| ŚNIADANIE | Kakao (150g), herbata (150g) Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g), wędlina(20g), papryka (10g), dżem (20g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Zupa pomidorowa z ryżem (200g) Ziemniaki (150g) Ryba panierowana (60g) Surówka z kapusty kwaszonej (50g) Kompot (150g) | 1,3,7,9 | |
PODWIECZOREK | Woda z cytryną (150g) Kasza manna z malinami (150g) Banan (50g) | 1,3 | |
ŚRODA 01.02.2023 | ŚNIADANIE | Płatki owsiane z mlekiem (250g) Chleb kanapkowy z serem żółtym i pomidorem (50g) Herbata (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Winogrono (50g) | ||
OBIAD | Żurek z ziemniakami (200g) Kasza gryczana (50g) Gulasz drobiowy (60g) ** Mizeria (60g) Kompot (150g) | 1,3,9 | |
PODWIECZOREK | Herbata miętowa (15og) Wafle ryżowe z serkiem waniliowym (40g) Banan (50g) |
1,3,7 | |
02.02.2023 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa(150g), herbata (150g) Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g), wędlina(20g), pomidor koktajlowy(10g), kiełki (20g), pasta jajeczna (20g) | 1,3,4,7 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Zupa kalafiorowa z ziemniakami (200g) Pierogi z mięsem (120g) Surówka z ogórka kwaszonego (50g) Kompot (150g) | 1,3,4,7,9 | |
PODWIECZOREK | Herbata owocowa (150g) Serek „Bakuś” (50g) Podpłomyki (10g) Winogrono (50g) | 1,7 | |
03.02.2023 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne z mlekiem (150g) Chleb staropolski z masłem, wędliną i sałatą (50g) Herbata (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Gruszka (50g) | ||
OBIAD | Zupa z zielonego groszku z ziemniakami (200g) Makaron spaghetti z sosem carbonara (120g)** Kompot (150g) | 1,7,9 | |
PODWIECZOREK | Jogurt owocowy (150g) Chrupki kukurydziane (10g) Pomarańcza (50g) | 1,7 |
DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
06.02.2023 r. PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne z mlekiem (250g) Chleb orkiszowy z masłem, wędliną i białą rzodkwią (50g) Herbata (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Mandarynka (50g) | ||
OBIAD | Zupa brokułowa z ziemniakami (20og) Ryż z jabłkiem i jogurtem naturalnym (120g) Kompot (150g)
| 1,7,9 | |
PODWIECZOREK | Herbata z cytryną (150g) Bułka z masłem (40g) Parówka z ketchupem (50g) Jabłko (50g) | 1,3,4 | |
07.02.2023 r. WTOREK | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa(150g), herbata (150g) Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g), wędlina (20g), kiełki (10g), pomidor koktajlowy (20g), serek ze szczypiorkiem (20g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Zupa zacierkowa (20og) Ziemniaki (150g) Pałki pieczone (60g)** Sałata z sosem vinaigrette (50g) Kompot (150g) | 1,3,7,9 | |
PODWIECZOREK | Lemoniada (15og) Budyń czekoladowy (250g) Winogrono (50g) | 1,3,4 | |
08.02.2023 r. ŚRODA | ŚNIADANIE | Płatki ryżowe z mlekiem (250g) Chleb kanapkowy z masłem, serem żółtym i pomidorem (50g) Herbata (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Pomarańcza (50g) | ||
OBIAD | Zupa pieczarkowa z ziemniakami (20og) Makaron penne (50g) Kolorowy kociołek (60g)** Marchewka w słupkach (10g) Kompot (150g) | 1,3,9 | |
PODWIECZOREK | Herbata ziołowa (150g) Bułka z masłem i miodem (40g) Banan (50g) |
1,3,7 | |
09.02.2023 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kakao (150g), herbata (150g) Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g), wędlina(20g), ogórek kwaszony (20g), sałata (10g), pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami (20g) | 1,3,4,7 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Zupa marchewkowa z ziemniakami (200g) Kasza kuskus (50g) Szynka duszona z warzywami (60g)* Surówka z kalarepy (50g) Kompot (150g) | 1,3,7,9 | |
PODWIECZOREK | Kisiel owocowy (150g) Chrupki kukurydziane (40g) Banan (50g) | 1,4,7 | |
10.02.2022 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Kasza manna z mlekiem (250g) Chleb graham z masłem, wędliną i ogórkiem zielonym (60g) Herbata (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Gruszka (50g) | ||
OBIAD | Zupa ogrodnika z ziemniakami (200g) Makaron spaghetti z sosem bolońskim(120g) ** Ogórek kwaszony w kawałku (10g) Kompot (150g) | 1,7,9 | |
PODWIECZOREK | Jogurt owocowy(150g) Podpłomyki (10g) Jabłko (50g) | 1,7 |
* – obróbka termiczna mięsa- duszenie
** – obróbka termiczna mięsa – smażenie
*** – obróbka termiczna mięsa z zastosowaniem pieca konwekcyjno- parowego
INFORMACJA O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ,które ze szczególnym
uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość,
że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją
pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer
alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1.MLEKO – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA – zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY – ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD – ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA – i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)03