DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
PONIEDZIAŁEK 20.01.2025 r.
| ŚNIADANIE | Płatki jaglane(3) z mlekiem (1) (250g) Chleb żytni(3) z masłem(1) schab pieczony i papryka (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Mandarynka (50g) | ||
OBIAD | Barszcz ukraiński z ziemniakami (1,7) (20oml) Makaron z serem i musem truskawkowym (1,2) (150g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata owocowa (150g) Bułka z masłem i pastą z makreli i ogórkiem kiszonym (1,6) (250g) Jabłko (50g) | 3,8 | |
WTOREK 21.01.2025
| ŚNIADANIE | Kawa zbożowa(1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), szynka wiejska (20g), kiełki (10g), pomidor koktajlowy (20g), pasta jajeczna(1)(20g) | 1,2,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Zupa jarzynowa z ziemniakami (1,7) (20oml) Pierogi z mięsem (3) (150g) Ogórek kiszony (20g) Kompot (150ml) | 1,7 | |
PODWIECZOREK | Lemoniada (150g) Budyń czekoladowy (250g) Banan (50g) | 1 | |
ŚRODA 22.01.2025 | ŚNIADANIE | Płatki owsiane(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb kanapkowy(3) z masłem(1) z serem żółtym(1) i pomidorem (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Pomarańcza (50g) | ||
OBIAD | Zupa pomidorowa z ryżem (1,7) (20oml) Ziemniaki (200g) Kotlet rybny(2,3,6) (60g)** Surówka z kapusty kiszonej (50g) Kompot (150ml) | 1,2,3,6,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata ziołowa (150ml) Chałka z masłem(1,3) (250ml) Banan (50g) |
1,3 | |
CZWARTEK 23.01.2025 r. | ŚNIADANIE | Kakao(1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), polędwica sopocka (20g), rzodkiewka (10g), ogórek zielony (20g), serek ze szczypiorkiem(1)(20g) | 1,2,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Zupa z soczewicy z ziemniakami(7,8) (20oml) Kopytka (100g) Gulasz drobiowy (70g)** Marchewka baby (50g) Kompot (150ml) | 3,7 | |
PODWIECZOREK | Kisiel owocowy (150g) Bułka z masłem (1,3) (60g) Pomarańcza (50g) | 1,3 | |
PIĄTEK 24.01.2025 r. | ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne(3) z mlekiem (1) (250g) Chleb staropolski(3) z masłem (1) kiełbasa krakowska i sałata rzymska (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Zupa ogórkowa z ziemniakami (1,7) (20oml) Makaron penne (150g) Klops w sosie pieczarkowym (1,3)** Sałata lodowa z sosem vinaigrette (50g) Kompot (150ml) | 1,2,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata miętowa (150g) Mus owocowy (90g) Chrupki kukurydziane (20g) | 1 |
DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
27.01.2025 r. PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE | Płatki owsiane(3) z mlekiem (1) (250g) Chleb orkiszowy (3) z masłem(1) kiełbasa krakowska i zielony ogórek (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Pomarańcza (50g) | ||
OBIAD | Zupa brokułowa z ziemniakami (1,7) (20oml) Ryż z jabłkiem i jogurtem naturalnym (1,3) (120g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata z cytryną (150ml) Bułka z masłem, pastą z tuńczyka i ogórkiem kiszonym(1,3,6) (90g) Banan (50g) | 1,2 | |
28.01.2025 r. WTOREK | ŚNIADANIE | Kakao(1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), polędwica sopocka(20g), biała rzodkiew (20g), serek waniliowy(20g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Zupa z dyni z ziemniakami (1,3) (20oml) Kasza kuskus (150g) Indyk w sosie orientalnym (70g)** Kalarepa (50g) Kompot (150ml) | 1,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata ziołowa (150ml) Kasza manna z malinami (250ml) Mandarynka (50g) | 1,2,6 | |
29.01.2025 r. ŚRODA | ŚNIADANIE | Płatki jaglane(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb kanapkowy(3) z masłem(1) z serem żółtym(1) i pomidorem (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (60g) | ||
OBIAD | Zupa krupnik (7) (20oml) Ziemniaki (200g) Ryba panierowana(2,3,6)(60g)** Surówka z kapusty kiszonej (50g) Kompot (150ml) | 2,3,6,7 | |
PODWIECZOREK | Jogurt owocowy (150ml) Bułka z masłem (1,3) (60g) Banan (60g) | 1,3 | |
30.01.2025 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa(1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), szynka konserwowa (20g), pomidor koktajlowy (20g), kiełki (10g) jajko ze szczypiorkiem (20g) | 1,3,6 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Zupa pieczarkowa z ziemniakami (1,7) (20oml) Spaghetti z sosem carbonara(1,2,3) (200g)** Papryka (20g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata miętowa (150ml) Serek „Bakuś”(1) (90g) Podpłomyki (20g) Mandarynka (50g) | 1,2 | |
31.01.2025 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Płatki ryżowe(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb staropolski z masłem, szynka biebrzówka i ogórek kiszony (3) (80g) Herbata (150ml) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Zupa grochowa z ziemniakami (7) (250g) Kluski leniwe z masłem i bułka tartą(1,3) (250g) Surówka z marchewki (50g) Kompot (150ml) | 1,3,6 | |
PODWIECZOREK | Shake bananowy (150g) Chrupki kukurydziane (10g) Pomarańcza (50g) | 1 |
* – obróbka termiczna mięsa- duszenie
** – obróbka termiczna mięsa – smażenie
*** – obróbka termiczna mięsa z zastosowaniem pieca konwekcyjno- parowego
INFORMACJA O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ,które ze szczególnym
uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość,
że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją
pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer
alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1.MLEKO – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA – zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY – ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD – ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA – i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)03