DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
PONIEDZIAŁEK 12.05.2025 r.
| ŚNIADANIE | Płatki jaglane(3) z mlekiem (1) (250g) Chleb żytni(3) z masłem(1), kiełbasą krakowską i sałatą rzymską (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Zupa z zielonego groszku z ziemniakami (7) (20oml) Naleśniki z serem i polewą owocową (1,2)(150g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata z cytryną (150g) Bułka z masłem, pastą z tuńczyka i ogórkiem kiszonym (1,3) (60g) Pomarańcza (50g) | 1,3,6 | |
WTOREK 13.05.2025
| ŚNIADANIE | Kakao(1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), szynka wiejska (20g), papryka (20g), twarożek na słodko (20g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Żurek z ziemniakami (1,7) (20oml) Kasza pęczak (150g) Klops w sosie pomidorowym (60g)** Sałata ze śmietaną(1) (50g) Kompot (150ml) | 1,7 | |
PODWIECZOREK | Lemoniada (150g) Budyń waniliowy(1) (250g) Banan (50g) | 1 | |
ŚRODA 14.05.2025 | ŚNIADANIE | Płatki owsiane(3) z mlekiem (1) (250g) Chleb kanapkowy(3) z masłem(1) z serem żółtym(1) i pomidorem (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Banan (50g) | ||
OBIAD | Zupa ogórkowa z ziemniakami (7) (20oml) Ryż z papryką (150g) Kurczak pieczony (60g)*** Mizeria(1) (60g) Kompot (150ml) | 1,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata ziołowa(150ml) Chałka z masłem(1,3) (60g) Pomarańcza (50g) |
1,3 | |
CZWARTEK 15.05.2025 r. | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa(1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), szynka konserwowa (20g), pomidor koktajlowy (20g), kiełki (10g), dżem(20g) | 1,2,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy(250ml) | ||
OBIAD | Zupa pomidorowa z ryżem(1,7) (20oml) Ziemniaki (150g) Ryba panierowana (2,3,6) (60g)** Surówka z kapusty kiszonej (50g) Kompot (150ml) | 1,3,6 | |
PODWIECZOREK | Jogurt owocowy (150ml) Bułka z masłem (1,3) (60g) | 1,3 | |
PIĄTEK 16.05.2025 r. | ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne(1,3) (250 ml) Chleb staropolski(3) z masłem(1), schab pieczony i cykoria (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Zupa pieczarkowa z ziemniakami(1,7) (250ml) Pierogi z mięsem (120g)* Surówka z ogórka kiszonego(60g) Kompot (150ml) | 1,2,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata owocowa (150g) Serek „bakuś”(1)(90g) Chrupki kukurydziane(10g) Winogrono (50g) | 1,3 |
DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
19.05.2025 r. PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE | Płatki kukurydziane(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb kanapkowy(3) z masłem(1), szynka doskonała w smaku i cykoria (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Pomarańcza (50g) | ||
OBIAD | Barszcz ukraiński z ziemniakami (1,3,7) (20oml) Ryż z jabłkiem i jogurtem naturalnym (1,3) (120g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata (150ml) Bułka z masłem(1,3) (60g) Parówka z ketchupem (40g) Banan (50g) | 1,2,6 | |
20.05.2025 r. WTOREK | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa(1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), polędwica sopocka (20g), pomidor koktajlowy (20g), kiełki (10g), rzodkiewka (20g), serek ze szczypiorkiem(1,2)(20g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Zupa z soczewicy z ziemniakami (1,3,7) (20oml) Makaron (150g) Potrawka azjatycka (90g)** Kalarepa (20g) Kompot (150ml) | 1,7 | |
PODWIECZOREK | Cytroneta z miodem (150ml) Kasza manna z malinami(1) (250ml) Banan (50g) | 1,2,6 | |
21.05.2025 r. ŚRODA | ŚNIADANIE | Płatki jaglane(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb kanapkowy(3) z masłem(1) z serem żółtym(1) i pomidorem (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (60g) | ||
OBIAD | Zupa kalafiorowa z ziemniakami (20oml) Ryż (150g) Sznycel wieprzowy(2,3) (60g)** Młoda kapusta zasmażana (50g) Kompot (150ml) | 2,3,6,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata ziołowa (150ml) Bułka z masłem i miodem (1,3,9) (60g) Banan (60g) | 1,3 | |
22.05.2025 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kakao(1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), schab pieczony (20g), pomidor koktajlowy (20g), kiełki(10g), pasta jajeczna(1,2) (20g) | 1,3,6 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Krupnik (7) (20oml) Ziemniaki (200g) Ryba panierowana (2,3,6) (60g)** Surówka z kapusty kiszonej (50g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Kisiel owocowy (150ml) Bułka z masłem (2,3)(50g) | 1,3 | |
09.05.2025 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Płatki owsiane(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb staropolski z masłem, kiełbasa krakowska i ogórek zielony (3) (80g) Herbata (150ml) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Winogrono (50g) | ||
OBIAD | Zupa z brukselki z ziemniakami (1,7) (250g) Spaghetti z sosem bolońskim(3) (210g)*** Ogórek kiszony (20g) Kompot (150ml) | 1,3,6 | |
PODWIECZOREK | Herbata (90g) Mus owocowy(90g) Chrupki kukurydziane(10g) Jabłko (50g) | 1 |
* – obróbka termiczna mięsa- duszenie
** – obróbka termiczna mięsa – smażenie
*** – obróbka termiczna mięsa z zastosowaniem pieca konwekcyjno- parowego
INFORMACJA O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ,które ze szczególnym
uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość,
że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją
pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer
alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1.MLEKO – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA – zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY – ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD – ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA – i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)03