DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
PONIEDZIAŁEK 09.09.2024 r.
| ŚNIADANIE | Płatki owsiane(3) z mlekiem (1) (250g) Chleb żytni(3) z masłem(1), schab pieczony, cykoria (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Śliwki (60g) | ||
OBIAD | Barszcz ukraiński z ziemniakami (7) (20oml) Makaron z serem i owocami w kisielu (1,3) (200g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata z cytryną (150ml) Bułka z masłem , wędliną i papryką(3) (60g) Jabłko (50g) | 1,3 | |
WTOREK 10.09.2024
| ŚNIADANIE | Kakao (1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), szynka konserwowa (20g), cykoria (20g), ogórek kiszony (20g), hummus z ciecierzycy z suszonymi pomidorami (2) (20g) | 1,2,3,8 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Zupa z zielonego groszku z ziemniakami (7) (20oml) Ryż z kurkumą (150g) Podudzie z kurczaka pieczone(9)(70g)*** Mizeria (60g) Kompot (150ml) | 1,6,7 | |
PODWIECZOREK | Woda z cytryną (150g) Budyń waniliowy (250g) (1) Śliwka (50g) | 1 | |
ŚRODA 11.08.2024 | ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne (3) z mlekiem (1) (250g) Chleb kanapkowy(3) z masłem(1) z serem żółtym (1) i pomidorem (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Zupa zacierkowa(7) (200ml) Ziemniaki (150g) Ryba panierowana(2,3) (70g)** Surówka z kapusty młodej z kukurydzą (60g) Kompot (150ml) | 6,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata ziołowa (150ml) Bułka z masłem i miodem(1,3,9) (60g) Banan (50g) |
1,2,3 | |
12.09.2024 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa (1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), polędwica sopocka (20g), pomidor koktajlowy (20g), kiełki (10g), serek ze szczypiorkiem(1)(20g) | 1,2,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Zupa z soczewicy z ziemniakami(7) (20oml) Makaron spaghetti z sosem bolońskim(3) (120g) ** Kalarepa (20g) Kompot (150ml) | 1,2,3,6 | |
PODWIECZOREK | Jogurt owocowy (150ml) Bułka wrocławska z masłem (60g) Arbuz (60g) | 1,3 | |
13.09.2024 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Płatki jaglane(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb staropolski (3) z masłem, kiełbasa krakowska i papryka(1) (60g) Herbata (150ml) | 1,2,3 |
II ŚNIADANIE | Mandarynka (50g) | ||
OBIAD | Zupa z kapusty słodkiej z ziemniakami(1) (250g) Pierogi z mięsem (3) (120g)* Surówka z ogórka kwaszonego(60g) Kompot (150ml) | 1,2,3 | |
PODWIECZOREK | Herbata owocowa (250g) Serek „Bakuś” (1) (90g) Chrupki kukurydziane (10g) Arbuz (50g) | 3 |
DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
16.09.2024 r. PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE | Płatki zbożowe (3) z mlekiem (1) (250g) Chleb razowy(3) z masłem (1)z szynką biebrzówką i sałatą rzymską (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Śliwka (50g) | ||
OBIAD | Zupa jarzynowa z ziemniakami(7) (20oml) Ryż z jabłkiem prażonym i jogurtem naturalnym (1,3) (120g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata owocowa (150ml) Chleb orkiszowy z masłem (2) (50g) Parówka z ketchupem (50g)* Arbuz (50g) | 3,8 | |
17.09.2024 r. WTOREK | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa (1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), szynka konserwowa (20g), ogórek zielony (20g), serek waniliowy(1) (20g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Zupa krupnik(7) (20oml) Ziemniaki (150g) Ryba panierowana(1,3,6) (70g)** Surówka z kapusty kiszonej (50g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata miętowa (150ml) Kasza manna z musem malinowym (250ml) Morele (50g) | 1,2,6 | |
18.09.2024 r. ŚRODA | ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb staropolski(3) z masłem(1) z serem żółtym(1) i pomidorem (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Śliwka (60g) | ||
OBIAD | Zupa pomidorowa z ryżem(1,7) (20oml) Ziemniaki (200g) Polędwiczka panierowana (70g)* Sałata ze śmietaną(1) (60g) Kompot (150ml) | 7 | |
PODWIECZOREK | Herbata owocowa (150ml) Bułka z masłem i dżemem (1,3) (80g) Jabłko (60g) | 1,3 | |
19.09.2024 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kakao (1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), kiełbasa krakowska (20g), papryka (20g), dżem (20g) | 1,2 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Zupa z brukselki z ziemniakami (7) (20oml) Kopytka (150g) Klops rybny w sosie śmietanowo- koperkowym(1,6) (70g)** Surówka z kapusty kwaszonej (60g) Kompot (150ml) | 1,6,7 | |
PODWIECZOREK | Kisiel owocowy(150ml) Bułka z masłem(1,2)(60g) Jabłko (60g) | ||
20.09.2023 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Płatki kukurydziane(3) z mlekiem(1) (250g) Chleb staropolski (3) z masłem, szynka doskonała w smaku(1,2)(60g), pomidor koktajlowy (20g) (60g) Herbata (150ml) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Arbuz (50g) | ||
OBIAD | Zupa ogórkowa z ziemniakami(1,7) (250g) Pierogi z serem i jogurtem naturalnym(1,3) (120g) Kompot (150ml) | 1,2,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata ziołowa (250g) Bułka z serkiem waniliowym (2) (60g) Mandarynka (50g) | 1,3 |
* – obróbka termiczna mięsa- duszenie
** – obróbka termiczna mięsa – smażenie
*** – obróbka termiczna mięsa z zastosowaniem pieca konwekcyjno- parowego
INFORMACJA O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ,które ze szczególnym
uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość,
że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją
pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer
alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1.MLEKO – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA – zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY – ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD – ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA – i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)03