DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
PONIEDZIAŁEK 23.05.2022 r. | ŚNIADANIE | Płatki jaglane z mlekiem (250g) Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g), wędliną (20g), sałata lodowa (15g) Herbata (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Pomarańcza (50g) | ||
OBIAD | Zupa jarzynowa z ziemniakami (200g) Makaron z serem i polewą truskawkową (120g) Kompot (150g) | 1,3,7,9 | |
PODWIECZOREK | Herbata z cytryną (150g) Parówka z ketchupem (60g) Bułka z masłem (40g) Jabłko (50g) | 1,3,4,7 | |
WTOREK 24.05.2022 r. | ŚNIADANIE | Kakao (150g), herbata (150g) Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g), wędlina (20g), kiełki (10g), rzodkiewka (20g), dżem (20g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Rosół z makaronem (200g) Kasza pęczak (50g) Gulasz z łopatki (60g)** Bukiet warzyw (60g) Kompot (150g) | 1,3,7,9 | |
PODWIECZOREK | Herbata miętowa (150g) Kasza manna z owocami (250g) Banan (50g) | 1,3 | |
25.05.2022 r. ŚRODA | ŚNIADANIE | Płatki ryżowe z mlekiem (250g) Chleb kanapkowy z masłem, serem żółtym i pomidorem (60g) Herbata owocowa (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Zupa brokułowa z ziemniakami (200g) Łazanki z mięsem, kapustą i pieczarkami (120g) ** Papryka (20g) Kompot (150g) | 1,3,9 | |
PODWIECZOREK | Herbata owocowa (150g) Bułka z maślana (60g) Pomarańcza (50g) |
1,3,7 | |
26.05.2022 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa (150g), herbata (150g) Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g), wędlina(20g), ogórek zielony (10g), serek waniliowy (20g) | 1,3,4,7 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Krupnik (200g) Ziemniaki (100g) Frykadelki drobiowe (60g)** Kapusta młoda zasmażana (60g) Kompot (150g) | 1,3,4,7,9 | |
PODWIECZOREK | Kisiel owocowy (150g) Chrupki kukurydziane (10g) Banan (50g) | 1,7 | |
27.05.2022 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne z mlekiem (150g) Chleb staropolski z masłem, wędliną i ogórkiem kwaszonym (50g) Herbata (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Melon (50g) | ||
OBIAD | Zupa z brukselki (200g) Makaron penne (50g) Szynka a’la strogonow (60g)** Kompot (150g) | 1,7,9 | |
PODWIECZOREK | Herbata owocowa (150g) Mus owocowy (70g) Podpłomyki (10g) Mandarynka (50g) | 1,7 |
DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
30.05.2022 r. PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE | Płatki ryżowe z mlekiem (250g) Chleb staropolski z masłem, wędliną i papryką (60g) Herbata (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Winogrono (50g) | ||
OBIAD | Zupa kalafiorowa z ziemniakami (200g) Makaron ze szpinakiem i serem białym (120g) Kompot (150g) | 1,7,9 | |
PODWIECZOREK | Herbata z cytryną (150g) Bułka z pastą z tuńczyka i ogórkiem kwaszonym (50g) Jabłko (60g) | 1,3,4 | |
31.05.2022 r. WTOREK | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa (150g), herbata (150g) Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g), wędliną (20g), ogórek zielony (10g), powidła owocowe(20g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Zupa pomidorowa z ryżem (20og) Ziemniaki (100g) Polędwiczki panierowane(60g)** Marchewka z groszkiem (50g) Kompot (150g) | 1,3,7,9 | |
PODWIECZOREK | Budyń czekoladowy (25og) Chrupki kukurydziane (20g) Jabłko (50g) | 1,3,4 | |
1.06.2022 r. ŚRODA | ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne z mlekiem (250g) Chleb kanapkowy (40g) z masłem, serem żółtym i pomidorem (50g) Herbata (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Pomarańcza (50g) | ||
OBIAD | Botwinka (20og) Kasza gryczana (50g) Klops w sosie pieczarkowym (60g)** Sałata ze śmietaną (50g) Kompot (150g) | 1,3,9 | |
PODWIECZOREK | Lemoniada (15og) Rogaliki z marmoladą (60g) Melon (50g) |
1,3,7 | |
2.06.2022 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kakao (150g), herbata (150g) Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g), wędliną (20g), rzodkiewka (10g), kiełki (10g), pasta jajeczna (20g) | 1,3,4,7 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150g) | ||
OBIAD | Żurek z ziemniakami (200g) Kasza kuskus (50g) Kolorowy kociołek (60g)** Surówka z ogórka kwaszonego (50g) Kompot (150g) | 1,3,7,9 | |
PODWIECZOREK | Woda z cytryną (150g) Serek „Bakuś” (90g) Podpłomyki (10g) Banan (50g) | 1,4,7 | |
3.06.2022 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Kasza manna z mlekiem (250g) Chleb kanapkowy z masłem, wędliną i ogórkiem kwaszonym (60g) Herbata (150g) | 1,3,7 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Kapuśniak z młodej kapusty (200g) Makaron spaghetti z sosem bolońskim (120g)** Kalarepa (20g) Kompot (150g) | 1,7,9 | |
PODWIECZOREK | Jogurt owocowy (150g) Ciasteczka zbożowe (40g) Pomarańcza (50g) | 1,7 |
* – obróbka termiczna mięsa- duszenie
** – obróbka termiczna mięsa – smażenie
*** – obróbka termiczna mięsa z zastosowaniem pieca konwekcyjno- parowego
INFORMACJA O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ,które ze szczególnym
uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość,
że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją
pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer
alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1.MLEKO – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA – zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY – ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD – ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA – i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)