DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
PONIEDZIAŁEK 27.11.2023 r.
| ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne(3) z mlekiem(1) (200ml) Chleb żytni (3) z masłem(1) z kiełbasa krakowską i ogórkiem zielonym (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Śliwka (60g) | ||
OBIAD | Zupa kalafiorowa z ziemniakami (1,7)(20oml) Makaron z serem i owocami w kisielu (1,3) (200g) Kompot (150ml) | 1,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata z cytryną (90ml) Chleb kanapkowy z masłem (1,2) (90g) Parówka z ketchupem (90g)* Jabłko (50g) | 3,6,8 | |
WTOREK 28.11.2023
| ŚNIADANIE | Kawa zbożowa (1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), polędwica sopocka(20g), pomidory koktajlowe (20g), kiełki (10g), pasta jajeczna(1,2) (20g) | 1,2,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Zupa krupnik(7) (200ml) Ziemniaki (150g) Polędwiczki panierowane (2,3)(60g)** Sałata z sosem vinaigrette (60g) Kompot (150ml) | 2,3,7 | |
PODWIECZOREK | Woda z cytryną (150g) Budyń waniliowy(1,3) (200g) Śliwka (50g) | 3 | |
ŚRODA 29.11.2023 | ŚNIADANIE | Płatki jaglane (3) z mlekiem(1) (250g) Chleb kanapkowy(3) z masłem(1) z serem żółtym(1) i pomidorem (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Winogrono (50g) | ||
OBIAD | Zupa ogórkowa z ziemniakami(1,7) (200ml) Makaron spaghetti z sosem bolońskim(3) (120g)** Kalarepa (10g) Kompot (150ml) | 7 | |
PODWIECZOREK | Kisiel owocowy (150ml) Podpłomyki(3) (10g) Banan (60g) |
1,3 | |
30.11.2023 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kakao (1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), szynką konserwową (20g), rzodkiewka (10g), sałata rzymska (20g), serek ze szczypiorkiem(1)(20g) | 1,2,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150 ml) | ||
OBIAD | Zupa z soczewicy (7) (200ml) Ziemniaki (150g) Ryba panierowana(2,3) (60g) Surówka z białej kapusty (60g) Kompot (150ml) | 1,2,6,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata owocowa (150ml) Bułka z masłem i serem żółtym, ogórkiem małosolnym (90g) Banan (60g) | 1,3 | |
01.12.2023 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Płatki owsiane (3) z mlekiem(1) (200ml) Chleb staropolski(3) z masłem(1), szynką wiejską i cykoria (90g) Herbata (150ml) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko(60g) | ||
OBIAD | Zielona jarzynowa z ziemniakami (1,7) (200ml) Pierogi z mięsem(120g) * Surówka z ogórka kwaszonego (70g) Kompot (150ml) | 1,2,3,6,7 | |
PODWIECZOREK | Shake bananowy(1) (150ml) Chrupki kukurydziane(3) (10g) Gruszka (50g) | 1,3 |
DATA | POSIŁEK | POTRAWY | ALERGENY |
04.12.2023 r. PONIEDZIAŁEK | ŚNIADANIE | Płatki kukurydziane(3) z mlekiem(1) (200ml) Chleb orkiszowy(3) z masłem(1) schabem pieczonym i cykorią (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Śliwka (70g) | ||
OBIAD | Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami(7,8) (20oml) Naleśniki z serem i musem truskawkowym (1,2,3) (200g) Kompot (150ml) | 1,2,3,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata z cytryną (150ml) Bułka z pastą z tuńczyka i ogórkiem kwaszonym (1,3) (90g) Jabłko (50g) | 3,6 | |
05.12.2023 r. WTOREK | ŚNIADANIE | Kakao (1) (150g), herbata (150ml) Pieczywo mieszane (3) (40g) z masłem (1) (5g), polędwica sopocka (20g), ogórek małosolny(20g), pomidor koktajlowy(20g), jajko ze szczypiorkiem(2) (20g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Zupa solferino z ziemniakami (1,7) (200ml) Kasza gryczana (100g) Gulasz drobiowy w sosie miodowo- musztardowym (60g) ** Mizeria (70g) Kompot (150ml) | 1,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata ziołowa (150ml) Bułka z masłem i dżemem(1,3) (150ml) Śliwka (50g) | 1 | |
22.11.2023 r. ŚRODA | ŚNIADANIE | Płatki owsiane (3) z mlekiem(1) (250g) Chleb kanapkowy(3) z masłem(1) z serem żółtym(1) i pomidorem (90g) Herbata (150g) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (60g) | ||
OBIAD | Zupa krupnik(7) (200g) Ziemniaki (150g) Kotlet rybny (2,3,6) (60g) ** Surówka z kapusty kwaszonej (70g) Kompot (150ml) | 7 | |
PODWIECZOREK | Lemoniada (150ml) Kasza manna z musem owocowym (1) (200g) Śliwka (50g) | 3,9 | |
23.11.2023 r. CZWARTEK | ŚNIADANIE | Kawa zbożowa (1) (150ml), herbata (150ml) Pieczywo mieszane(3) (40g) z masłem(1) (5g), polędwica sopocka (20g), ogórek zielony (20g), serek waniliowy(1) (20g) | 1,3,6 |
II ŚNIADANIE | Sok owocowy (150ml) | ||
OBIAD | Zupa z kukurydzy z ziemniakami (7) (200ml) Kasza kuskus (100g) Klopsik w sosie koperkowym (1) (60g)** Surówka z buraków (70g) Kompot (150ml) | 1,3,6,7 | |
PODWIECZOREK | Herbata owocowa (150g) Serek „bakuś”(1) (90g) Podpłomyki (10g) Banan (50g) | ||
24.10.2022 r. PIĄTEK | ŚNIADANIE | Płatki jęczmienne z mlekiem(1,3) (200ml) Chleb staropolski (3) z masłem(1), kiełbasą krakowska i sałatą (50g) Herbata (150ml) | 1,3 |
II ŚNIADANIE | Jabłko (50g) | ||
OBIAD | Barszcz chrzanowy z ziemniakami (1,2,3) (200ml) Spaghetti carbonara(1) (100g) Ogórek kwaszony (20g) Kompot (150g) | 1,2,3,7 | |
PODWIECZOREK | Jogurt wiśniowy (150ml) Chrupki kukurydziane (20g) Gruszka(50g) | 1,3 |
* – obróbka termiczna mięsa- duszenie
** – obróbka termiczna mięsa – smażenie
*** – obróbka termiczna mięsa z zastosowaniem pieca konwekcyjno- parowego
INFORMACJA O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ,które ze szczególnym
uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość,
że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją
pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer
alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1.MLEKO – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA – i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA – zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY – ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD – ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA – i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI – i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)03